Narsismi ja lähisuhdeväkivalta -mikä auttaa selviytymään poikkeusoloissa?

Rakkaus ja välittäminen. Avosylin ne vastaanottivat huolen ja pelon. Toivottivat tervetulleeksi ja tarjosivat lohtuaan. Kuuntelivat ensin ihan hiljaa ja arvostaen. Petasivat pedin, jotta väsyneet voisivat jäädä ja levähtää. Kohtelivat kauniisti, koska vain siten nuo kaksi murheellista pystyivät lopulta jatkamaan matkaansa.

Rakkaus tarvitsee paljon turvallisuudentunnetta pysyäkseen hengissä. Hyvän ja terveen parisuhteen muodostaa väkivallaton, hyväksyvä, sekä kannustava ilmapiiri. Omassa kodissa pitää voida hengittää vapaasti ja olla seesteisin ja rauhallisin mielin. Myös murheita ja negatiivisia ajatuksia, sekä tunteita saa ja pitääkin sanoa ääneen.

Turvasatama vai pelon tyyssija?

Koti, jonka saatamme mieltää automaattisesti turvasatamaksi ja jossa on lupa olla luvan kanssa ihan vain oma itsensä on valitettavasti joillekin hengenvaarallinen paikka. Lähisuhdeväkivalta on maassamme valitettavan yleinen ilmiö. Niin kauan, kun toteutamme vaikenemisen kulttuuria väkivalta saa rauhassa kukoistaa neljän seinän sisällä ja sillä on mahdollisuus pitkittyä, sekä muuttua vakavammaksi.

Fyysinen, henkinen, seksuaalinen ja taloudellinen väkivalta tai sen uhka luo ilmapiirin, jossa pelko saa olla jatkuvasti läsnä. Varpaisillaan olo ja vallitsevan tunnelman kuuleminen, sekä tulkitseminen on kuormittavaa ja syö energiaa kaikesta muusta. Joissakin tapauksissa haasteiden puheeksi ottaminen voi nostattaa raivon ja toimia väkivaltaan provosoivana tekijänä.

Narsismi luo kotiin ja lähisuhteisiin tavallisesti äärimmäisen haastavan ympäristön. Raja normaalin ja epänormaalin kohtelun ja käyttäytymisen välillä sumenee ja omia ajatuksia voi olla haastava kuulla.

Mikä avuksi poikkeustilanteessa?

Tiedän työpaikkojen, lenkkipolkujen, kauppakeskuksien ja erityisesti ystävien, sukulaisten ja isovanhempien läheisyyden olevan narsismia ja lähisuhdeväkivaltaa lähisuhteissa kokevien elämää ja mielenterveyttä pelastavia hengähdys ja pakopaikkoja.

Etäisyys voi olla ainoa keino jäsentää omia ajatuksia ja tunteita, sekä palauttaa luottamusta itseen. Jatkuvan rankkasateen alla voi olla täysin mahdotonta kuulla ja nähdä todellisuutta ja palauttaa ennalleen autenttista itseä, sitä mitä aidoimmillaan on.

Maailmaa koettelevan viruksen tuoma poikkeustilanne on tuonut mukanaan odottamattoman tilanteen. Kodin merkitys erityisesti turvallisuuden suhteen on noussut suureen arvoon.

Miten siis toimia jos koti ei edusta turvallisuutta ja jossa ilmapiiriä hallitsevat negatiivisuus, ennalta arvaamaton epävakaus, sekä impulsiivisuus?

Kokoan tähän muutamia kohtia, jotka perustuvat narsismia tuntevien ammattilaisten antamiin ohjeistuksiin narsismia lähisuhteissa kokeville. Poimin neuvoja ja vinkkejä myös terapiatyöstäni, jonka tuoma kokemus on auttanut ymmärtämään aiempien henkilökohtaisten kokemusteni lisäksi yhä enemmän sitä, kuinka ihmiset narsismia kokevat ja miten he ovat selviytyneet haastavista ja vaikeista lähisuhteista.

Älä provosoi

Nyt ei ole mikään paras aika ottaa esiin ihmissuhteesi epäkohtia ja haasteita. Näin tehdessä tulisi aina olla paikka, jonne voi mennä jos tilanne kotona kärjistyy uhkaavaksi tai pelottavaksi.

Säästä siis ongelmien käsittely tulevaisuuteen, mutta kirjoita ajatuksiasi ylös esimerkiksi päiväkirjaan. Jos päiväkirjan pitäminen ei turvallisuussyistä ole mahdollista paina mieleesi myöhemmin käsiteltävät asiat otsikkotasolla.

Älä provosoidu

Jos tunnet, että sinua tökitään ja haastetaan, pyritään alistamaan, uhkailemaan tai pelottelemaan, suhtaudu rauhallisesti kuvittelemalla olevasi esimerkiksi päiväkodin lempeä työntekijä tai kokenut asiakaspalvelija. Ota kritiikki vastaan kasvot peruslukemilla ja kerro, että olet kiitollinen palautteesta ja lupaat miettiä asiaa.

Uskon myös, että tiedät jo melko hyvin mitä sinulta odotetaan, jotta rauha kotona säilyy. Ota siis kaikki toimivat keinot käyttöösi ja jos tilanne vaikuttaa vakavalta muista, ettei tämä ole koko loppuelämää kestävä tilanne. Elämme poikkeuksellisia aikoja, joka vaatii poikkeuksellisia tekoja ja ehkä myös hyvin poikkeuksellista suhtautumista.

Ota omaa aikaa niin paljon kuin mahdollista

Osassa maassa on jo kevät ja pohjoinen vielä tulvillaan lunta. Jos mahdollista, tee niin paljon pihatöitä, kuin jaksat. Suunnittele pihan tai parvekkeen laittoa. Pese ikkunat ulkoa, haravoi, nikkaroi istutus- ja kukkalaatikoita ja valmistele puutarhakalusteita käyttöönotettaviksi. Katso lisää vinkkejä ulkona ja parvekkeella touhuilemiseen esimerkiksi erilaisista puutarha-/ ja sisustus -sivustoista.

Käy kävely tai pyörälenkeillä aamuin illoin. Lyhyet matkat rauhallisella temmolla eivät kuormita kehoa liikaa ja näin jaksat ulkoilla useammin. Etäisyys kodin seinien ulkopuolelle vaikka lähimetsään on paljon parempi vaihtoehto, kuin ei etäisyyttä ollenkaan. Tutkimusten mukaan metsällä on rauhoittava ja hoivaava vaikutus mielenterveyteen.

Huolehdi hyvinvoinnistasi

Pienet teot nousevat nyt suureen merkitykseen, niin itsen kuin muidenkin osalta. Terveellinen ja monipuolinen ravinto tukee jaksamista erityisesti kuluttavina ja stressaavina aikoina. Ihmisen keho ja mieli eivät jaksa toimia, elleivät ne saa riittävästi ravintoa. Älä siis aloita nyt rankkoja dieettejä, ellei tiukka erityisruokavalio ole terveydellisistä syistä pakollinen. Muista myös noudattaa säännöllisiä ruoka-aikoja.

Kiinnitä huomiota hyvään uneen ja riittävään unen määrään. Googlettamalla ohjeita hyvään uneen saat hyviä vinkkejä unenhuoltoon liittyen.

Kuuntele iltaisin ennen nukkumaanmenoa tai ota päivällä tauko rentouttavan mindfulness -harjoitukseen. YouTube:sta löydät esimerkiksi Kuparikettu -tilin, jossa on ihanan lempeitä ja kauniisti tehtyjä rauhoittavia ja voimauttavia kuunnelmia niin aikuisille, kuin lapsillekin. Suorat linkin yhteistyössä Kupariketun kanssa tekemiini terapeuttisiin mindfulness -harjoituksiin löydät täältä.

Soita luotetuille ystäville ja sukulaisille

Soita ystäville ja sukulaisille. Niin kuin aina ennenkin, on puhuminen haasteista ja vaikeista ajatuksista, sekä tunteista äärimmäisen tärkeää ja myös helpottavaa. Älä unohda sitä siis nytkään, vaan soita päivittäin jollekin, jolle voit kertoa kuulumisiasi. Kerro rehellisesti kodin ilmapiiristä ja tilanteista ja pyydä myös muilta mielipiteitä miltä tilanteesi kuulostaa.

Tutkimusten mukaan me ihmiset siedätymme huonolle kohtelulle ja väkivallalle. Tämän vuoksi emme välttämättä aina kykene itse arvioimaan tilanteemme vakavuutta.

Huomioi lapset

Ota lapset huomioon. Aikuisten välinen väkivalta on lapselle aina kokemus henkisestä väkivallasta.

Jos lapsi näkee tai kuulee aikuisten välistä huonoa kohtelua, alistamista, nöyryytystä, pilkkaamista, repimistä tai lyömistä muista keskustella lapsen kanssa. Kysy lapselta miten hän koki tilanteen, pelottiko häntä ja mitä ajatuksia ja tunteita hänelle tuli? Kerro ettei tapahtuma ollut millään tavoin lapsen syytä. Kerro lapselle myös, että se mitä tapahtui oli väärin, eikä niin saa toimia. Kerro, että tulet tekemään parhaasi, jotta tilanteet eivät toistu.

Vahvista lapsen turvallisuudentunnetta kaikin keinoin.

Pyydä ystävää tai sukulaista juttelemaan myös lapsen kanssa asiasta, jotta hän ymmärtää, ettei tällaisista asioista tarvitse tai pidä vaieta. Jos tarpeellista, tee turvasuunnitelma ja kerro lapsille mitä he voivat tehdä jos tilanne toistuu. Minne soittaa ja mistä pyytää apua.

Lue lisää:

Lapsi ja henkinen väkivalta. Narsismi.info.

Miten auttaa lasta selviytymään väkivaltakokemuksista? Lastensuojelun keskusliitto.

Väkivalta perheessä. Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Mistä apua perheen huoliin ja kriiseihin? Mannerheimin lastensuojeluliitto.

Huolehdi turvallisuudesta ja pyydä apua

Pidä rajat. Kaikkea ei tarvitse tai pidä sietää. Vaikka elämme poikkeusoloissa ei se tarkoita sitä, että väkivalta saa rehottaa kodissa millään tavoin.

Ota herkästi yhteys Poliisiin ja lastensuojeluun, tukea tarjoaviin liittoihin, sekä yhdistyksiin ja pyydä rohkeasti apua ammattiauttajilta.

Tutkimusten mukaan mitä aikaisemmin reagoimme väkivaltaiseen kohteluun sitä paremmat mahdollisuudet se on saada loppumaan.

Jos oma, lasten, muiden läheisten tai perheenjäsenten henki on vaarassa reagoi välittömästi soittamalla hätäkeskukseen: 112. Vaikka suositus on nyt välttää julkisia paikkoja ja ystävien tapaamista menee välitön hengenvaara tämän ohjeistuksen edelle.

”Lisää neuvoja saat paikallispoliisilta, Ensi- ja turvakotien liitosta ja Rikosuhripäivystyksestä. Miessakit ry ja Maria-Akatemia edistävät väkivallatonta perhe-elämää.

Nollalinja on lähisuhteissa väkivaltaa kohtaaville, heidän läheisilleen ja ammattilaisille tarkoitettu valtakunnallinen auttava puhelin. Nollalinja on auki 24/7. Soittaminen maksutonta ja puhelusta ei jää jälkeä laskuun. Nollalinjaan voi soittaa nimettömänä. Keskustella voi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Nettiturvakoti on Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä verkkopalvelu, joka huomioi erityisesti lasten ja nuorten asemaa perheessä. Väkivalta tai sen uhka ei kuulu lapsen turvalliseen kasvuympäristöön. Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä verkkopalvelu Nettiturvakoti

Naisten Linja on valtakunnallinen ja maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen.” (poliisi.fi/perheväkivalta)

Älä jää yksin kokemustesi kanssa. Vaikka elämme poikkeusaikoja sinun ei tarvitse yrittää selviytyä yksin.

Kirjoittanut: Jenni Kiviniemi