Narsisti hallitsee hajottamalla kumppanin itsetunnon


Hajota ja hallitse. Tuhoa hiljaa kaikessa rauhassa, pienen pieniin palasiin. Vie kaikki sen oma. Rajoita sen lähipiiri. Tuhoa mahdollisuus työhön ja ystäviin. Pakota uskomaan, ettei siitä ole mihinkään, ei enää koskaan, ei ilman sinua. Muistuta kuinka mitätön ja pieni, ruma ja yksin. Toista. Toista loputtomiin. Niin se antautuu ja jää. Itkee jaloissa ja pyytää jäämään.

Heikko olento. Ihminen, se sellainen, joka tuntee kummia ja huutaa outoja hulluja vaatimuksiaan. Tulee jostain muualta, jostain muka kauniista, jonka se väittää olevan olemassa, mutta mitä ei varmasti ole. Kohta se uskoo sen täysin itsekin, kun työ on valmis, kun sen oma on viety. Sitten työ on tehty. Taputellen valmis. Kuitenkin vielä paha olo. Perkele! Kaikki sen syytä. Kaikki.

Narsisti rikkoo kumppanin itsetunnon ja kun itsetunto on hajotettu, katoaa kumppanin luottamus omiin ajatuksiin, tunteisiin ja kykyihin. Vanha toimiva taktiikka, jossa uhri ensin hajotetaan tuo mahdollisuuden hallita. Rikottua mieltä on helpompi hallita ja manipuloida, kuin itseensä uskovaa ihmistä.

Miksi ihminen sitten antaa jonkun rikkoa itsensä ja itsetuntonsa? Miksi se ei vain lähde pois, kun huono kohtelu alkaa? Kas kuinka helppoa, mutta kun ei kuitenkaan. Tiedämme, että huonolle kohtelulle ja väkivallalle siedätytään, pikku hiljaa sopeudutaan. Niin kuin se sammakko, joka heitetään lempeän lämpöiseen pehmeään veteen. Lämpötilan noustessa kiehuvaksi sammakko sopeutuu ja tottuu, kunnes sydän pysähtyy ja sammakko kuolee. Ihminenkin on sopeutuvainen, hyvin sopeutuvainen erittäin huonoihinkin olosuhteisiin, varsinkin rakastuttuaan.

Rakkaus todella sekoittaa pään. Se myllertää aivokemikaalit ja iskee suoraan tunneosiin, niin kuin vahvin huume. Rakkaus koukuttaa ja tahdomme sitä lisää keinoja kaihtamatta.

Narsistin voisi sanoa antavan kumppanille suhteen alussa kaiken hyvän mitä hänessä on. Tuon nopean tyhjennyksen jälkeen on lopulta jäljellä vain vaatimus saada kaikki takaisin, hirvittävien korkojen kera.

Kuinka päästä pois?

Vieroittautuminen. Irti päästäminen. Tunnesiteiden katkaisu. Etäisyys. Välimatka. Nollakontakti.

Älä toivo ystävyyttä narsistin kanssa, en ole koskaan kuullut sen toimivan. Luovu ajatuksesta pitää vihollinen vielä lähempänä, kuin ystävä. Toivo sen sijaan takaisin omaa itseäsi. Sinua, joka olit ennen häntä ja joka sinusta vielä muodostuu, kun hän on pois.

Itsen korjaaminen narsistisen suhteen jälkeen voi olla raskasta ja vaativaa, uskomattomankin raskasta, mutta aika korjaa. Kliseinen aika, josta aina puhutaan ja kirjoitetaan. Kyllä se eheyttää ja korjaa, kunhan vaan kuljet sen mukana. Ja kun voimat vahvistuvat tulee sinun tehdä vähän lisää, jotta keräät kokemuksia onnistumisesta.

Voit kuvitella uudelleenohjelmoivasi mieltäsi, jotta se saisi uutta ajateltavaa ja pohdittavaa. Ilman onnistumisen kokemuksia mieli pysyy vanhassa ja toistaa samaa surullista lauluaan.

Kerää uusia kokemuksia yksi kerrallaan, yhdessä niiden ihmisten kanssa, joihin voit luottaa ja joiden seurassa tunnet tulevasi kuulluksi ja ymmärretyksi. Voit kiertää kaukaa ne, joiden seurassa tulee kummallisen heikko ja huono olo. Kuuntele, kuinka kehosi kertoo missä sinun on hyvä olla.

Puhu kokemuksistasi

Tarve puhua vaikeista kokemuksista on suuri, siispä puhu! Puhu niin kauan, kunnes totut tarinaasi.

”Näin minulle tapahtui, näin minä koin. Se oli minun tarinani ennen, nyt rakennan uutta”.

Mutta muista: ne jotka eivät ole kokeneet samaa eivät voi täysin ymmärtää mistä puhut. Älä siis hämmenny vastaanotosta, vaan jatka silti. Kerro kuulijalle sen verran, kuin tuntuu hyvältä kertoa.

Painota itsellesi: se mitä koit, näit ja tunsit, oli sinulle täyttä totta. Muiden sanat ja reaktiot eivät niitä muuksi muuta. Lopulta tarinasi on kerrottu, ehkä jopa puhki kulunut. Ajan myötä tarinasi muuttaa muotoaan ja sitä on helpompi käsitellä.

Vahvempi itsetunto, vahvempi sinä

Mikä sinua auttoi selviytymään? Mikä on korjannut sinua parhaiten? -kysyin kolmeltatoista kurssilaiselta, vuonna 2018 järjestämilläni Vahvempi itsetunto, vahvempi sinä -kursseilla.


”Aika, ystävät, vertaistuki ja terapia. Ne ovat auttaneet toipumaan parhaiten.”

Aika, jonka etenemistä emme pysty pysäyttämään, emmekä nopeuttamaan. Armoton apulainen, jonka kyydissä on pysyttävä. Ihana ystävä, joka hitaasti, mutta varmasti tuo tullessaan helpotuksen.

Ystävät, lämpimät halaukset ja yhdessä jaettu suru. Tunne siitä, että olemme osa jotain merkittävää ja meillä on väliä. Ymmärrys ja lohtu. Hulluista jutuista seurannut itku ja nauru.

Vertaistuki, jossa samaa kokenut voi yhdellä sanalla täydentää tarinaasi ja vahvistaa katseellaan, ettet ole hullu, et sekoamassa, vaan sinä, arvokkaana omana itsenäsi.

Terapia, jossa lämmin ja hyväksyvä ilmapiiri rauhoitti ja vahvisti sen, minkä jo jossain määrin tiesi, mutta mitä kuitenkin niin paljon epäili. Keskustelut, joilla paketoitiin mennyt ja luotiin kartta uuteen parempaan.

Seuraava kurssi

Järjestyksessään viides Vahvempi itsetunto, vahvempi sinä -kahden päivän kurssi järjestetään 9. ja 16.3.2019, Helsingissä. Kurssi on tarkoitettu lähisuhdeväkivaltaa ja narsismia lähisuhteissa kokeneille.

Kurssille otetaan mukaan enintään kuusi osallistujaa.

Kurssisisältö

Ratkaisukeskeisen terapian työkaluja, terapeuttista ja vertaistuellista keskustelua, vaikuttavia ja miellyttäviä kirjoitustehtäviä, sekä konkreettisia harjoituksia arkeen.

Kurssilla vahvistamme itsetuntoa ja positiivista minäkuvaa ratkaisukeskeisin menetelmin, sekä asetamme tavoitteita, joita kohti ratkaisukeskeiset työkalut auttavat pienin askelin pääsemään.

Kurssin hyödyt

  • itsetunto ja positiivinen minäkuva vahvistuvat
  • käsitys ja ajatus omasta itsestä selkiytyvät
  • ratkaisukeistä terapiaa ja terapeuttista keskusteluapua
  • ymmärrystä menneistä haitallisista tapahtumista ja kokemuksista, sekä uusi selkeämpi suunta tulevaisuuteen
  • vertaistukea
  • mahdollisuus ystävystyä uusien samaa kokeneiden kanssa.

Palautetta kurssista

Tämä kurssi on järjestyksessään viides. Aikaisemmat, vuonna 2018 järjestetyt kahden päivän kurssit saivat osallistujilta hyvää palautetta ja kiitosta.

13 osallistujaa arvioi itsetuntonsa asteikolla 0-10 ennen ja jälkeen kurssin. Keskiarvo itsetunnon kohoamisesta oli 25%.

”Hyvä sysäys itsetunnon löytymiseen ja tietoa itsenäiseen työskentelyyn arjessa”.

”Jennin rauhallinen ja vakaa ääni ja tapa ilmaista asioita vakuuttavasti oli rauhoittavaa omassa kaaoksessa”.

”Pienin askelin uskallan unelmoida jälleen!”


Lisätietoja kurssista ja ilmoittautumislinkin löydät täältä!


Lämpimästi tervetuloa mukaan vahvistamaan itsetuntoa ja positiivista minäkuvaa!