Tee valmiiksi itsesi lohduttamisen ensiapupakkaus

Niihin päiviin, kun on paha olla, eikä maailmassa mikään tunnu haluavan ainakaan tanssia kanssasi on fiksua varautua etukäteen. Vastoinkäymisiin varautuminen oman mielen hyvinvoinnin kannalta ei ehkä ole tullut edes mieleesikään. Miten sellaiseen voi varautua?

Murheiden saapuessa avaamme kyselemättä oven ja viitomme vastahakoisesti käymään peremmälle, vaikka emme olisi yhtään osanneet valmistautua sen tulemiseen etukäteen. Me hyväuskoiset höppänät tai me seuraavaa murhetta lamaantuneena odottavat reppanat.

Vastoinkäyminen. Paha olo. Häpeä. Suru. Ikävä. Pettymys. Turhautuminen. Masennus. Alakulo. Väsy. Murhe. Murehtiminen. Itku. Pelko. Märehtiminen. Vatvominen. Epävarmuus. Tiedottomuus. Odottaminen. Loppu.

Ne vain joskus tulevat, kyselemättä sen kummempia. Niiden tarkoitusperät ovat yleensä melko surkeat, huonot ja lohduttomat. Ne tulevat kuin tuntureilla pöllyävä jäätihkusade ja siinä me seisomme tumput suorina silmät ja suu auki, vastaanottamassa kaikki mitä sillä on antaa. Ai hitto kun taas sattuu!

Höpö höpö. Suosittelen varautumaan elämäsi tuleviin vastoinkäymisiin, jossain vaiheessa niitä kuitenkin aina ilmestyy. Mietona tai vahvana, mutta tulee kuitenkin, se on selvää. Niillä voi olla hyviäkin tarkoitusperiä, nuo ovelat pikku pirulaiset. Tarkoitusperien selvittelyvaiheeseen päästäkseen on kuitenkin pyrittävä ensin yli vastoinkäymisestä ja sen aiheuttamasta tunteesta, joka elämääsi halusi niin kovasti tulla käymään.

Itsensä lohduttamisen ensiapupakkaus. Suklaata ja Titanicia? Ne ovat kyllä ihana pari, mutta mitä sitten, kun leffa ja suklaa loppuvat? Paleltaa ihan koko kehoa myöten. Pikku Leonardokin lillui siellä jääpalikoiden joukossa niin kovin kauan. Vatsa täynnä sokerirasvamössöä, en kestä. Nyt olen vain surullinen ja lihava pallo, eihän minusta ole mihinkään.

Yhdysvaltalainen psykoterapeutti Yvonne Dolan suositteli kirjassaan Pieni askel kokoamaan sadepäivien lohtulaatikon. Laatikon, jonka sisälle on koottuna sinua itseäsi varten valmiiksi paljon muutakin, kuin suklaata ja rakkauden draamaa dvd:ltä.

Kokoa kauniiseen laatikkoon, jonka olemassaolon tärkein ja ainoa tehtävä on olla olemassa sinun lohdutustasi varten tavaroita, joista varmasti tiedät nauttivasi ja saavasi hyvää oloa.

Dolan (2012) suositteli valitsemaan sadepäivien lohtulaatikkoosi esimerkiksi suosikki tuoksukynttiläsi, suosikki suihkusaippuasi, suosikki teesi, suosikkivalokuvasi, suosikki cd:si ja kaikkea muuta mitkä tiedät auttavan sinua rentoutumaan, virkistymään ja lopulta saamaan unta.

Valitse laatikoksi kaunein laatikko minkä olet nähnyt ja hanki se.

Sisällytä laatikkoosi myös lohtukirje itsellesi. Yvonne Dolan kehoitti tekemään sadepäivän lohtukirjeen seuraavalla tavalla:

 1. Kirjoita kirje siten, että puhuttelet kirjeessä itseäsi, kehoitat itseäsi ja lohdutat itseäsi.
 2. Kirjoita kirjeeseen toimintoja ja tekemisiä, jotka sinua ilahduttaa.
 3. Kirjoita ylös nimet ja puhelinnumerot ystävistä, joille voit soittaa, silloin, kun tarvitset kuuntelijaa, juttuseuraa tai tukea ja lohtua.
 4. Kirjoita muistutus itsellesi sinun omista vahvuuksistasi ja kaikista hyvistä puolistasi.
 5. Kirjoita ylös ne asiat, joissa olet erityisen lahjakas ja mitä kykyjä sinulla on.
 6. Kirjoita kirjeeseen kiinnostuksen kohteitasi, asioista mitkä kiinnostavat juuri sinua.
 7. Kirjoita ylös toiveitasi, unelmiasi ja haaveitasi.
 8. Kirjoita kirjeeseen itsellesi erityisiä neuvoja ja ohjeita ja muistutuksia asioista, jotka ovat itsellesi tärkeitä.

Kopioi kirjeen loppuun seuraava lause:

Tiedän, että nämä auttavat sinua, koska minä olen sinä! Sydämellä: Minä ”

Lohdullista seuraava vastoinkäymisen päivää sinulle!

 

Kirjoittanut: Jenni Kiviniemi

Lähteet: Dolan Yvonne, 1998, Pieni Askel, Lyhytterapiainstituutti Oy

 

 

3 vastausta artikkeliin “Tee valmiiksi itsesi lohduttamisen ensiapupakkaus”

 1. Jaa että pitäisi kirjoittaa ylös ystävien nimet, joille voisi soittaa. Entä, jos alakulon aiheen osasyy on se, että tuntuu, että kellekään ei voi tai kehtaa soittaa? Vai että lohdutuspakkaus. Tuli vielä entistäkin pahempi oli, thank you very much.

 2. Tämä on erittäin toimiva metodi. :) Käytimme tätä erään vertaistukiryhmän toiminnallisena osuutena!

  1. Hei ja hienoa, että olette kokeneet menetelmän toimivaksi!

   Hyvää syksynjatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *