Miten itsetunto korjataan narsistisen parisuhteen jälkeen?

Olen pitänyt viime vuodesta alkaen pienryhmille kahden päivän kursseja narsistisesta parisuhteesta selviytymiseksi. Kiitollisena hyvästä palautteesta ja kursseilla vallinneesta lämpimästä ja turvallisesta ilmapiiristä, tulen pitämään lisää kursseja heti elokuusta alkaen.

Koska itsetunto näyttelee suurta osaa kaiken toimintamme ja ajattelumme taustalla, on tulevakin kurssini kohdistettu itsetunnon korjaamiseen, palauttamiseen ja eheyttämiseen.

Olen saanut viettää aikaa kurssipäivinä monien ihanien naisten kanssa, joiden tarinoista olen kuullut paljon samaa, kuin terapiavastaanotollanikin. Nuo naiset ovat vahvoja, kauniita, herkkiä ja hyvin empaattisia. He ovat ajautuneet elämän bussipysäkille, jossa on joutunut pakosta valitsemaan toisen linjan. Tuo suunnanvahto elämässä on voinut olla ehto henkiselle selviytymiselle, sekä eloonjäämiselle. Vaikka valinta ei ole ollut helppo, se on pitänyt tehdä.

Kuka oikein olen?

”Tuntui, kuin olisin yhtäkkiä hukannut itseni. En enää tunnistanut peilikuvaani, saatikka omaa toimintaani. Miksi minusta oli tullut tällainen? Olinko todella tulossa hulluksi vai kuvittelinkohan vain sittenkin kaiken tapahtuneen?”

Kertoisitko, mikä järkevä syy toimintasi taustalla oli? Miksi raivosit leijonan lailla ja heitit puhelimesi seinään?

”Koska en jaksanut enää. Hän oli nöyryyttänyt, alistanut, hallinnut pelolla ja kontrolloinut minua vuosia. Kun tajusin hänen tekevän samaa lapselleni en enää kestänyt. Menetin täysin itsehillintäni.”

Ahaa nyt ymmärrän, tunsit siis suurta vihaa, kun huomasit hänen kohtelevan kaltoin lastasi. Et sallinut sitä, halusit suojella ja puolustaa häntä. Hyvä! Löysit siis rajojasi ja ilmaisit sen, vaikkakin aika kovalla tavalla, mutta olisiko vähempi edes riittänyt, mitä luulet?”

”No ei, ei hän reagoinut tai ottanut kuuleviin korviinsa, kun yritin selittää asiallisesti ja saada ymmärtämään, ettei niin voi toimia. En vain enää kestänyt. Rajansa kaikella!”

Hienoa! Sallit vihan tunteen tulla, näytit sen ja sitä myötä sait itsekin huomata missä rajasi tällä hetkellä menevät. Vaikkakin olit antanut kohdella itseäsi huonosti jo vuosia, et sallinut sitä lapsellesi, hyvä! Mitä tuo tilanne sinulle opetti? Mitä voit ottaa tuosta mukaasi nyt myös itsesi suojelemiseen jatkossa?

”Minun pitää määritellä rajani ja opetella pitämään niistä kiinni. Tämä ei voi enää jatkua näin tai menetän kokonaan itseni ja lapseni.”

Hienoa, lupaan auttaa sinua siinä parhaani mukaan!

Mitä hyvä itsetuntoni oikein on?

Hyvä itsetunto – mitä se edes merkitsee? Psykiatri Ben Furman, jonka ajatuksista ja kirjoituksista kovasti pidän, puhuu itsetuntemuksesta You Tube -haastattelussaan.  Tuolla videolla hän kertoo meidän, sekä erityisesti itsetuntemuksemme, olevan pääosin kulttuurimme tuotosta.  On turha tavoitella itsetuntoa, jota esimerkiksi jotkut sosiaalisessa mediassa vahvoina naisina esiintyvät ihmiset kertovat sen olevan. Miksi? Koska he kertovat omasta tulkinnastaan, siitä miten he ovat ymmärtäneet hyvän itsetunnon tarkoittavan.

Se mistä naapurin Sannan hyvä itsetunto koostuu, ei välttämättä sovi minulle tai sinulle ollenkaan. Se mikä tekee Sannasta vahvan ja varman, voi tehdä minusta jopa heikon sekä aran. Miksi? Koska me kaikki olemme niin erilaisia. Koostumme erilaisista paloista, joiden muodot ja värit meidän on muovattava itse.

Keskustelimme kurssilaisten kanssa itsetunnon merkityksestä, jokainen vuorollaan. Käsitykset saattoivat poiketa toisistaan merkittävästi tai olla hyvin identtisiä. Kuka meihin olikaan asettanut valmiin kasetin, jonka soittamien sävelten mukaan etsimme itsetuntoa, jota uskoimme tarvitsevamme? Oliko se äitini ajatus vahvan naisen luonteenpiirteistä vai entisen kumppanini vaativa äänensävy piirteistä, joita minulla ei ollut? Ehkä se oli kaikki edellä mainitut yhdessä, emmekä olleet huomanneet niiden muovaamaa lopputulosta: minua tässä hetkessä ihmettelemässä valintojani, ajatuksiani ja tekojani.

Minä ennen ja minä nyt

”Ehkä en olisi tällainen nyt, ilman kaikkea sitä mitä koin. Ehkä en olisi pysähtynyt tähän hetkeen, yhdessä teidän kanssa. Ehkä etsisin vielä tuskissani jotain sellaista, mitä kaikki muut eteeni muokkaavat. On vaikea tietää mitä kohti mennä, ellei kuule omaa ääntä tai näe omaa päämäärää.”

Niin kauan, kuin mielesi keskittyy ja pystyy katsomaan vain menneeseen, niin kauan sen silmät ovat suljettu etsimään ja menemään kohti uutta. Mutta jos et kohtaa vanhaa ja pysähdy hetkeksi sen ääreen, se voi huokua esiin mustana möykkynä, sellaisena, jonka tunnet rinnassasi ja joka estää hengittämästä vapaasti.

”On helpottavaa ja hyvin vapauttavaa kuulla näitä samoja ajatuksia myös teiltä. Minussa herää toivo ja myös usko paremmasta. Huomaan, että olin menettänyt kokonaan toivoni. Pystyn näkemään nyt paremmin sitä mitä voi olla tulossa. Tiedostan, ettei sitä tuoda eteeni, vaan minun on itse aloitettava matka sitä kohti.”

On äärimmäisen tärkeä tietää, ettei sinun tarvitse yrittää selviytyä yksin. Pidän kovasti Tommy Hellstenin sanoista ”älä sairastu vahvuuteen, suurinta rohkeutta on näyttää omat heikkoutensa”. Me koostumme vahvuuksistamme ja heikkouksistamme. Kun oppii pitämään tuosta yhtälöstä on mukava ja helppo olla tämä minä, joka tällä hetkellä on. Yhdessä nykyisen ja vanhan minäsi ja kaikkien kokemuksiesi kanssa voit lähteä eteenpäin, kohti tulevaa, jonka sisältöä et yksinkertaisesti voi millään tietää.

”Onneksi tulevaisuus on ei kenenkään maa, jossa on tilaa kaikenlaisille haaveille ja toiveille.”

(Ahola T. & Ahola M., Väkivallasta turvallisuuteen. 2016. Lyhytterapiainstituutti Oy.)

Seuraavat kurssit

Lopuksi toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi seuraavalle kahden päivän (2x4h)  kurssille ”Vahvempi itsetunto – Vahvempi sinä” , joka järjestetään Helsingissä 2.8 & 9.8.2018. Kurssin vierailijaluennon tulee pitämään yhteistyökumppanini, ratkaisukeskeinen valmentaja, entinen radiojuontaja ja liikunnanohjaaja Akseli Ahola / Brainreaction.

Pidämme yhdessä Akselin kanssa, elo-syyskuussa myös kolme kertaa 4h ratkaisukeskeisen Workshopin ”Onnellisemmille ihmissuhteille”, joista saa mukaan uusia ratkaisukeskeisiä vaikuttavia työkaluja parempien ja hyvinvoivien parisuhteiden toimimiseksi, sekä luomiseksi. Workshopiin voit tulla joko yksin, tai yhdessä ystävän tai kumppanin kanssa.

Katso lisää tulevista kursseista, sekä Workshopeista:

jennikiviniemi.fi/kurssit/luennot/workshopit

Lämpimästi tervetuloa!

 

Kirjoittanut: Jenni Kiviniemi

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *