Lapin isäntä opettaa onnellisuutta

Onnellisuus on tärkeää, sehän on selvää. Isänpäivän lähestyessä olen katsellut tuota Lapista kotoisin olevaa miestäni. Olen katsellut lapseni isää miettien, mikä tekee tuon miehen onnelliseksi? Se vaikuttaa onnelliselta. Se on sanonutkin olevansa onnellinen, kunhan sillä on oma pieni perhe lähellään, terveys, hyvää ruokaa, työ, välillä jotain ekstra mukavaa ja sali. Jep sali ja ne puntit siellä (ja sitä rahkaa, sitä on oltava, paljon).

Koska olen itsekin kotoisin Lapista, halusin saada onnellisuus ajatuksia kotokaupunkini ihmiseltä. Mikä tekee lappilaisen onnelliseksi ja erityisesti lappilaisen miehen? Palanderin Kallelta, tuolta pohjoisen syöksysankarilta olisi voinut saada paljon sinne tänne syöksähteleviä suuria ajatuksia, mutta minusta Tornion Maken elämänote on viehättävämpi.

”Tästä vapaiden viimeisestä päivästä on muodostunut meille sellainen rutiini toimi, että ollaan kahdestaan kokopäivä. Musiikkia, pelejä, hyvää ruokaa, siivousta, pyykkien pesua, itkua ja naurua, tunteita joka suuntaan. Välillä hermot menee molemmilla ja välillä ”hokisenset” on ihan tapissa. Sanoisinko, että tässä kodissa asustelee kaksi pallosalamaa. Iltapäivällä on jo sitten hiljaista. Iloa sinunkin torstaihin. Heippa ja soitellaan! M&M ” 3.11.2016

Markon Facebook-päivitykset ovat rentouttaneet kaupunkilaistumaan päin menevän lappilaisen mieleni. Niissä tuo pohjoisen pieni, mutta suuri ja hieno mies on kiehautellut 6+8 sörrit aina aamuisin ja päräyttänyt urheasti hopealla Toyota Corollallaan sorvin ääreen Outokummulle. Tuolle jättiläismäiselle tehtaalle, joka on jo useiden vuosikymmenien ajan taannut vakautta torniolaisten kotitalouksiin. Tuolle tehtaalle joka saa aikaan työntekijöiden vuoronvaihdon yhteydessä Röyttäntielle sen Tornion yhden ja ainoan ruuhkan.

Työviikon lopuksi on Marko napannut napanterin tai kaksi, jos tarve niin on vaatinut. Fitness villityksen tuomaa stressiä, lihasmassan menettämisen pelkoa tai terveellisen ruokavalion ojaan suistumis huolta ei ole kuulunut eikä näkynyt.

Tornion Ice Hockey Clubissa sekä Tornion Palloveikoissa poikasena SM-kultaa jääpalloilleen miehen elämä etenee edelleen mukavan liukkaasti. Esipuheeni loppuu tähän. Annan Markon itsensä jatkaa Lapin miehen onnellisuudesta. Ole hyvä Marko ja tervetuloa etäterapiavastaanotolleni! Kiitos! (kuvittelisin hänen kohteliaana lappilaisena isäntänä sanovan.)

Lapinmiestä haastatellaan

Oleksie Marko onnellinen mies?

Kiitos kysymästä, kyllä mie taidan kuule olla onnellinen.

Asteikolla 0-10, mikä on sinun mielestä tarpeeksi, jotta voi olla onnellinen?

Kait sitä voi olla jo nolla- luvusta lähtien onnellinen. Se tuo onni on meikäläisen mielestä päästä kiinni. Tervepäinen osaa olla onnellinen vaikka välistä kaikki onki päin persettä.

Kerro mulle viis asiaa mitä lappilainen mies tarvii, jotta se voi hyvin?

Hahahaaaa viinaa ja *piiiip* (viittaa seksuaalisen haluunsa), kait sitä muuta tarvi. No joo siihen ois kylkeen hyvä saada ystäviä ja kavereita. Kait se täällä pohjolassa on melko tärkiä tuo työpaikkaki siihen hyvinvointiin, vaikka ainahan seki vastaa hermoon herätä aamuyöllä ja lähteä töihin. Onni ja vitutus siis samassa.

Kumman ajattelutyylin sie valittet: tyylin, jossa nostetaan asioista esiin niiden huono puoli vai tyylin, jossa vastoinkäymisistäkin etsitään ja löydetään huumoria ja käännetään vastoinkäymiset voitoksi? Kerroks mulle ainaki kaks hyvää syytä miksi valittet sen tyylin minkä valittet?

Mie taidan olla monlempia, perus lapinjäärä jolla on kaikki päin helvettiä, mutta silti onki kaikki hyvin. Se on monesti helpompi vetää läskiksi entä ajatella aivoila. Toisaalta mie piän, että on hyvä olla vähän molempia. Hyvä minä.

Mitkä elämän alamäet on opettanu sinua eniten?

Aikoinaan tullu oltua vähän liian paskoisa piireisä. Tuota taakkaa kannan varmaan hautaan asti, se on avartanut aika paljon omaa ajatusmaailmaa.

Mikä on paras oppi mitä Lapin mies voi alamäistä saaha?

Lisää vittumaista sinniä.

Ihan tähän väliin vain kysyn, että voiko lappilainen isäntä sanoa sanan ”ihana” ilman, että se on liian akkamaista?

Tottakai voi, mie sanoin viimeks yhele akalle että opa ihana tämä rommitoti. Me muuten *piiip* (harrastivat hellää läheisyyttä) sitte aamuyölä.

Miten kunnon Lapin isäntä toimii jos sille sanotaan, että se onki ollu väärässä? Kattooko se peiliin vai tinttaako suorilta turpaan?

Nokka poskele vaan! No ei kait sitä ennää semmosta. Kait sitä katselee peiliin ja toteaa, että komeus on vakio ja tuumailee että en ollut väärässä, annoin hälle nyt siimaa.

Mikä sinusta naisissa/Lapin emännissä on kaikista parasta?

Mie tykkään, että akat on ihania semmosenaan, kauneutta lisää jos akalla on aivot. Itterakkaat ämmät hirvittää. Ne muuten hirvittää meitä kaikkia miehiä…tai no kehäkolmosen sisällä asustavista ole niin varma. Kuspäät. (lappilaista huumoria, tiesithän?)

Miten lappilainen mies kohtelee naista, kun se pitelee sitä niinkö hillan kukkaa kämmenellä?

Aamulla sille voi keittää jämäkät sörrit. Voi sen akan viiä syömäänki joskus tai ostaa sille pullon jaloviinaa.

Pittääkö miehillä olla unelmia vai onko se vain akkojen höpinää?

Pittää tietenki, sole mikkään joka ei unelmoi.

Mistä sie unelmoit?

Tällä hetkellä rahasta. Oispa rahaa.

Mitä sie oot jo tehny oman unelman eteen, edes pientä?

Panin ex vaimon tiineeksi, jonka seurauksena syntyi pikku-Make.

Mitä aiot seuraavaksi tehä oman unelmas eteen?

En ainakaan panna ex akkaa.

Tämä selvä. Noh, mitä jos sinun kotia astelis 85 vuotias Marko, eli sie ite, niin mitä uskot, että se haluais sulle sanoa, jotta sie miehenä voisit vieläki paremmin ko nyt?

Mie piän että se sanos, että löysää vähän niiden sun mielipiteides kanssa, muillaki on niitä.

Vanhat ja viisaat

Mitkä asiat sinun mielestäsi ovat olleet niitä kaikista tärkeimpiä asioita elämässä? Vanhin, keneltä tätä silloisessa työpaikassani kysyin oli 104 vuotias mies. Kysyin sitä myös monelta muulta ikäihmiseltä, jota hoidin, syötin ja puin.

94 vuotias nainen, jonka suihkutuolin vierellä seisoin, hänen pestessä tehokkaasti hiuksiaan sanoi elämän tärkeimmän asian olevan onnellisuus. Se, että voi todella sanoa olleensa onnellinen. Se, että voi muistella hetkiä, jolloin oli niin hauskaa, että meinasi tulla pissa housuun tai joskus jopa lusikallinen lirahtikin.

Laidasta laitaan nämä elämää jopa 70 vuotta minua enemmän nähneet vähättelivät työn, kolutuksen ja sitä myötä tulleen aseman arvoa onnellisuuden suhteen. Laidasta laitaan nämä elämänsä viimeisessä paikassa, sairaalan osastolla olevat ihmiset kertoivat onnellisten hetkien olevan tärkeimpiä.

Menneet onnelliset hetket toivat heille edelleenkin hyvän mielen, eikä mikään muu elämässä ollut heidän mielestään tärkeämpää.

Onnellisuus tutkimukset

Onnellisuudesta on tehty suuri määrä tutkimuksia. Psykologian emeritusprofessori Markku ”onnellisuustohtori” Ojanen neuvoo tavoittelemaan onnea pienistä asioista, pienten tekojen kautta.

Onnellisuustohtorin mainitsemat viisi pientä asiaa ovat: myönteinen puhe, pienet ystävälliset teot, kiitollisuus, lapsenomaisuus ja kokemusten, ei pelkästään materian ostaminen.

Psykologi Martin Seligmanin (2002) mukaan erittäin onnelliset ihmiset muistavat enemmän hyviä tapahtumia, kuin todellisuudessa edes tapahtui ja unohtavat osan huonoista tapahtumista. Erittäin onnelliset ihmiset osaavat iloita myös muidenkin, kuin vain omasta menestyksestä ja he osaavat jakaa huolta toisten epäonnistuessa. Sen sijaan ne ihmiset, jotka olivat vähitenonnellisia eivät osanneet iloita toisten onnistumisista, ja he kokivat olonsa helpottuneeksi toisten epäonnistuessa (Lyubomisrsky, 2007: 117).

Dienerin ja Seligmanin (2002) tutkimuksessa erittäin onnellisista ihmisistä vain yksi elämäntapaan liittyvä yhdistävä tekijä nousi esiin. He olivat muihin verrattuna hyvin sosiaalisia, viettivät enemmän aikaa toisten ihmisten seurassa ja he viettivät vähiten aikaa yksin.

Lapin miehelle, Markolle onnea tuovat asiat vahvistavat omalta osaltaan tutkimuksissakin todettuja seikkoja onnellisuuden rakentumisesta.

Omaa onnellisuuttaan voi myös opetella lisäämään. Duodecim nettisivuilla on olemassa harjoituksia, joiden tarkoitus on vahvistaa ja lisätä onnellisuuden tunnetta ja onnellisuuden kokemista omassa elämässä.

Onnellisuusharjoituksia pääset tekemään täältä!

Onnea onnentonkijoille

Voi meitä loputtomia onnentonkijoita. Lottovoitoista ja design-purkkiloisista haaveilevia peukalon omistavia pikku touhuilijoita. Onnellisuus on taito, jonka etsimiseksi tutkimme ja analysoimme, etsimme, kunnes löydämme tai kunnes emme mitään sen kummempaa edes löydä.

Opimme suhtautumistamme elämän myönteisiin sekä haasteellisiin asioihin kotoamme, omilta vanhemmiltamme.

On lapsen onni elää kodissa, jossa asustelevat myös huumori ja elämänmyönteisyys. Ne synnyttävät onnellisuutta. Positiivinen ajattelutapa on vahva voima, se suojaa meitä sairastumasta mm.masennukseen. (Seligman 2008).

Markon, aidosti onnellisen lappilaisen isännän positiivinen elämänasenne siirtyy hyvin todennäköisesti myös hänen omalle jälkikasvulleen onnea tuomaan. Tuo tatuoitu kaljupää, selfieitäkin silloin tällöin ottava Paranoidin popittaja takaa omilla pienillä onnen nautinnoillaan pikku pojalleenkin onnen ja ilon löytämisen taidot. Meerin möykystä, Pittsburgh Penguins- pipo päässä talvisin nauttiva jämäkkä isäntä on mielestäni erittäin pätevä onnellisuuden esimerkki ja opettaja, niin sinulle, kuin minullekin.

Markon ja Markon jälkikasvun seikkailuja Facebookin kautta seuratessa olen toivonut tämän rennon ja onnellisuutta huokuvan elämänotteen tarttumista myös muihin kanssa tepastelijoihin.

Onnellista viikonjatkoa niin lappilaisille, kuin Lapin rajojen ulkopuolellakin asuville isännille sekä emännille.

Jenni Kiviniemi, 3.11.2016

Lähteet:

Miten onnelliset elävät? Mattila, Antti S. Artikkeli Duodecim nettisivuilla. Julkaistu 31.8.2009. Haettu 1.11.2016.

Onnellisuus artikkelit. Ojanen, Markku. www.markkuojanen.com. Haettu 1.11.2016.

Seligman, Martin, E.P. 2008. Aito onnellisuus. Art House Oy. Helsinki.

 

Yksi vastaus artikkeliin “Lapin isäntä opettaa onnellisuutta”

  1. Tämä oli hauska, tuli googlattua että mitä tarkoittaa sörri = ohjas tänne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *